Türkiye’de bilişimin nabzı 34. Ulusal Bilişim Kurultayı’nda tutuldu. Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) düzenlediği 34. Ulusal Bilişim Kurultayı’nda sanayi 4.0 dönemine hazırlık için önemli kararlar çıktı.
Bilginin Ömrü Artık 6-7 Yıl
Kurultayda Türkiye’nin geleceğine ışık tutacak oturumlar da yapıldığını belirten Aktepe, “Bunlar arasında benim en çok önemsediklerimden biri rektörler zirvesi oldu. Nitelikli insan kaynağı konusunu, bu işin en yetkin isimleri olan rektörlerden dinlemek ayrıca ufuk açıcı oldu” dedi. Rektörlerin çarpıcı tespitler yaptığını kaydeden Aktepe, “Bilginin yarı ömrünün artık 6-7 yıl olduğunu, eskiden yıllarca aynı işyerinde çalışılırken, şimdi 6-7 defa iş değişikliğinin gündeme geldiğini hocalarımız dile değindi. Sanayi 4.0 döneminde mevcut bilgilerle yıllarca aynı işyerinde çalışma imkanı olmayacak. İnsana çalışma hayatında verilen değer, kişinin kendini yenilemesiyle mümkün olacak” dedi. Gençlerin de kendilerini bu yeni döneme göre hazırlaması gerektiğini kaydeden Aktepe, “Okullarda verilen eğitim de artık bu gerçeğe göre yeniden şekillendirilmeli. Bundan sonraki kurultaylarda da eğitim kavramını daha yoğun bir şekilde masaya yatırmaya devam edeceğiz” dedi.
Akıllı Evlerde Bilgi Güvenliği, Siber Güvenlik Önlemleri
Kurultayda herkesin gündelik hayatında yer tutmaya başlayan akıllı evler ve benzeri teknolojileri de tartıştıklarını söyleyen Aktepe, “Bu alanda yeterli güvenlik önlemi alınmazsa, teknolojinin insanların yaşamını ciddi şekilde tehdit eder bir hale gelebileceğine, akıllı evlerin kabus evlerine dönüşebileceğine dikkat çektik. Bunun için bu alandaki standartlara uyumun önemini vurguladık” ifadelerini kullandı. Girişimci kadınların bilişimle ilişkisi ve siber güvenliği de kurultayda detaylı bir şekilde irdelediklerini kaydeden Aktepe şöyle devam etti:
“Aldığımız kararlar arasında geleceğimizi şekillendirecek çocuklara kodlama eğitimi verilmesi, siber güvenlik elemanlarına ulusal meslek standardı hazırlanması, AR-Ge ve teşvik mekanizmalarının yeniden düzenlenmesi de yer aldı. Artık kaybedecek bir dakikamız bile yok. Kurultayda değerli katılımcılarımızın verdiği bilgiler, bu gerçeği bize bir kez daha hatırlattı. Bu nedenle biz kolları sıvadık ve aldığımız kararları hayata geçirmek için çalışmaya başladık.”