top of page
Basın Bülteni - KPMG

Siber Güvenlik Hasarı Katlanarak Büyüyor

Siber güvenlik sorunlari iş dünyasının en önemli gündemi

siber güvenlik danışmanlığı bilgi güvenliği hasarı

Siber güvenlik iş dünyasında gündemin ilk sırasında. Kuruluşlara yıllık maliyeti 400 milyar doları bulan siber saldırılara karşı sigorta hizmetlerine ilgi artıyor. KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Sinem Cantürk, “Siber risk sigortası için Amerikan şirketleri yılda 2,5 milyar dolar harcıyor. Avrupa’da bu rakam 150 milyon dolar civarında. Siber suç artışıyla birlikte siber risk sigortasında üretilen prim büyüklüğü her geçen gün katlanarak büyüyecek” dedi.

Siber güvenlik riskleri artıyor, siber riskler için sigorta şirketlerinin kapısı çalınıyor

Artan siber saldırılar ile birlikte kuruluşlar geleneksel risklerini yönetmenin yanında ‘siberriskler’ için de sigorta şirketlerinin kapısını çalmaya başladı. KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri ve Şirket Ortağı Sinem Cantürk, KPMG’nin siber sigorta araştırmalarından çıkan sonuçları değerlendirdi. Cantürk, “Dijitalleşen dünya yeni fikir ve düşünceler için büyük bir fırsat yaratırken birçok riski de beraberinde getirdi. Bu riskler kapsamında gerçekleştirilen siber saldırıların kuruluşlara maliyeti yıllık 400 milyar dolar civarında. Finansal kayıp oluşturan söz konusu siber saldırı risklerinin sigorta yoluyla transfer edilmesi için Amerikan şirketleri yıllık 2,5 milyar dolar harcıyor, Avrupa’da ise bu rakam 150 milyon dolar civarında. Artan siber suçla birlikte siber risk sigortasında üretilen prim büyüklüğü dünyada her geçen gün katlanarak devam edecek” dedi.

Notpedya siber saldırısı siber güvenlik için önemli bir örnek

Dünyada devam eden savaşlar ve politik çatışmaların yansımalarının siber ortamda net şekilde görüldüğünü vurgulayan Sinem Cantürk, tek amacı para kazanmak olan siberkorsanların da güçsüz gördükleri ülkeleri ve toplumları hedef aldığını kaydetti. “Rusya-Ukrayna çatışmalarının sonucu olarak görebileceğimiz ’NotPetya’ saldırısı buna örnek” diyen Cantürk, şöyle devam etti:

“ABD’de ise siber olgunluk ve farkındalık seviyesi dünyanın geri kalanına göre daha yüksek. Bu nedenle deneyimleri de daha fazla. Avrupa’da durum biraz daha farklı. Ciddi saldırılarla yeni yeni karşılaşıldığı için ABD, Rusya, Çin, İsrail gibi ülkelere kıyasla Avrupa ülkeleri daha ne yapacağını bilemez durumda. Fireeye firmasının 2016 raporuna göre Avrupa’da en çok saldırı alan ülkeler Almanya (yüzde 19), Belçika (yüzde 16), İngiltere (yüzde 12) ve İspanya (yüzde 12) olarak sıralanıyor.”

Siber saldırılar Türkiye’ye ders oluyor

Türkiye’nin birçok Avrupa ülkesinden daha iyi durumda olduğunu belirten Sinem Cantürk, “Elbette siber güvenlik birçok alt daldan oluştuğu için net karşılaştırma yapmak mümkün değil. Ancak bu işi ciddiye alan kuruluşlarda bilinç oluştuğunu söyleyebiliriz. Türkiye’de dikkatimizi çeken bir diğer unsur da; ‘Cryptolocker’ ve ‘WannaCry’ gibi saldırılar sonrasında birçok firmanın ‘endpoint protection’ (uç nokta koruması), sosyal mühendislik testleri ve yedekleme politikaları gerçekleştirmiş olması. Maddi zararla karşılaştığımızda çok ağır dersler çıkartarak uygulamaya geçiyoruz ama olgunluk olarak baktığımızda halen istenen seviyede değiliz” diye konuştu.

12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

VERBİS'e kayıt süresi uzatılacak mı?

VERBİS'e kayıt süresi uzatılacak mı? Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, KVKK'ya hem yurt içi hem de...

bottom of page